Honung

En helt naturlig nektar

  • Breakfast included
  • Daily cleaning
  • TV Sat
  • Free Wifi

Typiska naturliga produkter från vår bondgård: Honung

Casanova di Pescille äger tjugo bikupor och våra vänner bina tillverkar honung, en naturlig söt och doftande nektar som är belöningen växterna ger till bina för deras värdefulla pollinationsjobb och som ger dem möjligheten attföröka sig.

Den är gjord framför allt av vatten och sockerarter ( fruktsocker , glykos , råsocker, som är vår bensin). Men den innehåller också proteiner ( ämnen som gör det möjligt att bygga upp vår kropp), mycket lite lipider (fetter) och vitaminer (mest C vitamin).

Bin samlar nektar från blommorna och bevarar den i en slags påse som kallas honungsmage. Inuti denna börjar nektarn omvandlas till honung genom "enzymer". Dessa omvandlingar angår också sockerarterna som blir mer smältbara och kan erbjuda organismen energin snabbare.I bikupan är den så förvandlade nektarn bevarad i honungscellerna och fortsätter här att förvandlas genom att förlora vatten. När den är mogen stänger bina fort och hermetiskt cellerna som innehåller den.

Bin kan tillverka honung inte bara av nektar utan också av honungsdagg: ett sött ämne som de samlar på växternas blad och knoppar. De duktiga biodlarna drar ut honungen , utan att döda bina , från den delen av bikupan som kallashonungslåda , det vill säga den överflödiga delen av honungen som inte behövs för familjens överlevnad.

Vad honung är gjord av

  • Vatten 17,5%
  • Enkla sockerarter 72%
  • Råsocker 2,5%
  • Andra ämnen 8%

Bin, miljön och jordbruket

Väldigt många spontana växter som tillhör vårt underbara naturbestånd måste tacka bin om de överlever. Utan dem skulle de inte kunna föröka sig och skulle dö ut, men förutom de spontana växterna, behöver även de odlade dessa insekter och det är vetenskapligt bevisat att växter som får besök av bin under blomningsperioden producerar mer och gör större ,vackrare och smakrikare frukter. Man har dessutom räknat ut att värdet av jordbruksprodukter som produceras med hjälp av odlade bin är betydligt större än värdet av all honung de tillverkar.

Här är de odlade växterna i Casanova di Pescille som behöver bin: äppelträd, päronträd, plommonträd, körsbärsträd, aprikosträd, mandelträd, persikoträd, kaki, kastanjeträd, saffran, olivträd, vinranka, vitlök, lök, pumpa, kronärtskocka.