Olivolja

Det gröna guldet

  • Breakfast included
  • Daily cleaning
  • TV Sat
  • Free Wifi

Typiska naturliga produkter från vår bondgård: Olivolja

Dyrbar, delikat, originell och föränderlig. Från att vara en enkel ingrediens har den blivit en njutning som håller på att erhålla samma dragningskraft som vinet: Jungfruolja IGP Toscano som kommer från 1 200 olivträd på bondgården Casanova di Pescille.

Historik

För medelhavsfolken har handeln med olivolja alltid varit viktig. Med anledning av detta byggdes fartyg som var lämpliga för transporten. Dessa fartyg kallades först “onerarie” och sedan “marciliane”. De var flatbottnade och kunde ta upp till 500 tunnor. Romarna hade till och med en börs, s.k. "arca oleari", där olivoljepartier förhandlades. Idag är Toscanas landsbygd (högt älskad och ofta använd i reklam och filmer) full med oliv- och vinodlingar som familjen Medici i Florens planterade.

Fr.o.m. 1998 är extra fin jungfruolivolja från Toscana märkt I.G.P. Förkortningen står för “skyddad geografisk anvisning” och har införts av EU-lagar. Detta betyder att olivolja med detta märke är tillverkad i Toscana av toscanska oliver och har malts (pressats och utvunnits) i olivpressar i Toscana.

Olio con sapiente arte spremuto
Dal puro frutto degli annosi olivi,
Che cantan - pace! - in lor linguaggio muto.

(Fri översättning Olja pressad med skicklig konst.
Från den rena frukten från uråldriga olivträd
Som sjunger - frid! - med deras stumma språk...)

Gabriele D'Annunzio

Mellan magi och välmående

Det var faktiskt en amerikan som upptäckte att den italienska extra fina jungfruolivoljan var bra för hälsan. Under 70-talet omvärderade dr. Ancel Keys detta livsmedel och upptäckte att olivoljan förebygger både hjärt- och kärlsjukdomar.
Det är den enda oljan som tillverkas genom att frukten pressas utan fysiska eller kemiska manipulationer. Olivoljan är bra för matsmältningen, minskar det farliga kolesterolet, magsyran och risken för gallstenar samtidigt som den gynnar benväxten hos barn. Den är även en utmärkt vitaminkälla: A-, D- och E-vitamin. Extra fin jungfruolivolja innehåller även så kallade bioregulatorer som fördröjer uppkomsten av senilitet och gynnar hjärnans aktivitet. Tokoferol (cellernas skydd mot fria radikaler) i olivoljan bromsar cellernas åldrande och minskar rynkorna.

Legenden berättar att olivträdet skapades av Athena. Olivträdet dyrkades. Ulysses och Penelopes bröllopsbädd tillverkades av en olivträdsstam och hjältar kröntes med olivträdskvistar. Olivoljan användes för att smörja gudinnestatyer. Olivträdet var även ett fredstecken. En olivträdskvist var det första tecknet på liv som Noak erhöll efter syndafloden. Än idag följer olivträdet de kristnas liv, från vaggan till graven. Hippokrates, läkekonstens fader, rekommenderade färsk olivolja för att kurera personer med psykiska störningar.
I den toscanska traditionella bondekulturen används olivoljan än idag mot hudirritationer som orsakas av brännässlor, mot rötsår och öronvärk. Olivoljan används även vid tillverkning av tvål och skönhetsprodukter, för livsmedelsförvaring och som bränsle. Några få droppar olivolja skyddar mot det “onda ögat” och “botar” rädslan.