Honing

  • Ontbijt inbegrepen
  • Dagelijkse schoonmaak
  • Satelliet TV
  • Gratis wifi

Onze typische lokale natuurproducten: Honing

Casanova di Pescille heeft twintig bijenkasten en onze bijenvrienden produceren honing, een natuurlijk zoete en smaakvolle nectar die de planten geven aan de bijen als dank voor hun prestigieuze bestuivingwerk waardoor de planten zich kunnen vermenigvuldigen.
Het bestaat voornamelijk uit water en suikers (fructose, glucose en sacharose wat onze brandstof is) Het bevat echter ook proteïne (bouwstof van ons lichaam) weinig lipiden (vetten) en vitaminen (vooral vitamine C).

De bijen verzamelen de nectar uit de bloemen in een speciaal zakje dat honingzakje wordt genoemd. Hierin wordt de nectar door middel van enzymen omgezet in honing. Ook de suikers worden omgezet, zij worden zo beter verteerbaar en kunnen sneller energie geven aan het organisme. In de bijenkorf wordt de omgezette nectar geconserveerd in de cellen en hier gaat de omzetting door en verliest de nectar water. Wanneer het klaar is sluiten de bijen de cellen snel en hermetisch af.

Bijen kunnen, naast van nectar, ook honing maken van honingdauw: een zoete substantie op de bladeren en knoppen van planten. De slimme imkers halen de honing, zonder de bijen te doden, uit het deel van de bijenkast dat de honinggraad wordt genoemd, dat wil zeggen het deel van de honing dat in overvloed is en niet noodzakelijk voor het overleven van de bijenfamilie.

Waar is honing van gemaakt

  • Water 17,5%
  • Enkelvoudige suikers 72%
  • Sacharose 2,5%
  • Andere stoffen 8%

Bijen, milieu en landbouw

Vele wilde planten die deel uit maken van ons gigantisch natuurlijk erfgoed hebben hun bestaan te danken aan bijen. Zonder hen zouden ze niet in staat zijn zich te vermenigvuldigen en zouden ze uitsterven, maar ook gecultiveerde planten hebben deze insecten nodig, en het is wetenschappelijk bewezen dat planten die tijdens de bloei bezocht worden door bijen meer produceren en grotere, mooiere en smakelijkere vruchten geven. Er is verder berekend dat de waarde van landbouwproducten die ontstaan met hulp van bijen vele malen hoger is dan de honing die zij produceren.

Dit zijn de gecultiveerde planten in Casanova di Pescille die afhankelijk zijn van bijen: Meloenboom, perenboom, pruimenboom, kersenboom, abrikozenboom, amandelboom, perzikenboom, kaki, kastanjeboom, saffraanboom, olijvenboom, wijnstokken, knoflookplant, uienplant, pompoenplant, artisjokplant.